Biftek “Brela” za one koji ipak ne mogu bez mesa sa “4 noge”
Spomenula sam vam kako moj muž jedino vjeruje u meso koje je “trčalo po travi”. Kontinentalac pravi, milion puta smo raspravljali o tome dok se nisam navikla. Sad se zezamo na tu temu, ja i dalje više volim ribu a on biftek. Pred kraj našeg boravka u Brelima molio me da ipak pojede taj biftek koji ga mami iz jelovnika od kako smo pošli dolaziti u Galinac.“Znaš, on je ovdje sigurno drugačiji nego kući. Baš bih volio da probam i da se uvjerim sam da Dalmatinci ne znaju spremiti biftek kao kontinentalci”, reče.
Ko bi odolio ovakvom argumentu?
“Naruči, samo nemoj mene tjerati da jedem isto“, nasmijah se, posebno kad ugledah radost u njegovim očima.
I dođe biftek. Prvi zalogaj je uzeo bojažljivo, kao da mu prijeti opasnost od njega. A svaki sljedeći je išao sve brže.
“Ovo moraš probati, ovo je nevjerovatno, nisam ovakav biftek pojeo puno puta u životu…”, govorio je između zalogaja.
Probala sam zalogaj i zaista je izvrstan. Biftek “Brela” za kontinentalce i one koji ne mogu bez ove vrste mesa. Rekli su mi da je to nadaleko poznat specijalitet konobe Galinac. Svakodnevno nabavljaju svježe juneće meso koje nakon tranžiranja stavljaju u pajc. Biftek posipaju morskom solju i u pajc čije sastojke i način pripreme drže u tajnosti. Razumijem ih, i ja ih ne bih nikome rekla.
Biftek mora odležati najmanje 2 dana u pajcu. Prije pripreme ga pune sa 4 različite vrste sira i pršutom koji se preprži na gradelama. Jedna porcija je 250 grama. Preporuka je da se biftek srednje peče uz prilog od svježeg povrća, brokule, cvjetače, prokulica i mrkve pripremljenih na maslacu. Uz povrće se servira umak od svježih gljiva i kroketi.
Osim bifteka Brela ima tu još desetak drugih vrsta bifteka sa različitim umacima, prilozima ili načinima pripreme. Sve mi se čini da će muž prilikom sljedećeg našeg boravka u Brelima isprobati veći dio i tih koje nije stigao prvi put.
J.T.
Komentari
Trenutno nema komentara.
Ostavite komentar