December 8, 2011

Biftek “Brela” za one koji ipak ne mogu bez mesa sa “4 noge”

Biftek “Brela” za one koji ipak ne mogu bez mesa sa “4 noge”Biftek “Brela” za one koji ipak ne mogu bez mesa sa “4 noge”

Spomenula sam vam kako moj muž jedino vjeruje u meso koje je “trčalo po travi”. Kontinentalac pravi, milion puta smo raspravljali o tome dok se nisam navikla. Sad se zezamo na tu temu, ja i dalje više volim ribu a on biftek. Pred kraj našeg boravka u Brelima molio me da ipak pojede taj biftek koji ga mami iz jelovnika od kako smo pošli dolaziti u Galinac.Znaš, on je ovdje sigurno drugačiji nego kući. Baš bih volio da probam i da se uvjerim sam da Dalmatinci ne znaju spremiti biftek kao kontinentalci”, reče.

Ko bi odolio ovakvom argumentu?

“Naruči, samo nemoj mene tjerati da jedem isto“, nasmijah se, posebno kad ugledah radost u njegovim očima.

I dođe biftek. Prvi zalogaj je uzeo bojažljivo, kao da mu prijeti opasnost od njega. A svaki sljedeći je išao sve brže.

“Ovo moraš probati, ovo je nevjerovatno, nisam ovakav biftek pojeo puno puta u životu…”, govorio je između zalogaja.

Probala sam zalogaj i zaista je izvrstan. Biftek “Brela” za kontinentalce i one koji ne mogu bez ove vrste mesa. Rekli su mi da je to nadaleko poznat specijalitet konobe Galinac. Svakodnevno nabavljaju svježe juneće meso koje nakon tranžiranja stavljaju u pajc. Biftek posipaju morskom solju i u pajc čije sastojke i način pripreme drže u tajnosti. Razumijem ih, i ja ih ne bih nikome rekla.

Biftek mora odležati najmanje 2 dana u pajcu. Prije pripreme ga pune sa 4 različite vrste sira i pršutom koji se preprži na gradelama. Jedna porcija je 250 grama. Preporuka je da se biftek srednje peče uz prilog od svježeg povrća, brokule, cvjetače, prokulica i mrkve pripremljenih na maslacu. Uz povrće se servira umak od svježih gljiva i kroketi.

Osim bifteka Brela ima tu još desetak drugih vrsta bifteka sa različitim umacima, prilozima ili načinima pripreme. Sve mi se čini da će muž prilikom sljedećeg našeg boravka u Brelima isprobati veći dio i tih koje nije stigao prvi put.

J.T.

By | Published in: Vaše priče

Komentari

Trenutno nema komentara.

Ostavite komentar

DeLuxe WordPress Theme by ThemeShift