November 28, 2011

Kako sam gledala pripremu salate od rukole i kozica u konobi Galinac?

Kako sam gledala pripremu salate od rukole i kozica u konobi Galinac?Kako sam gledala pripremu salate od rukole i kozica u konobi Galinac?

Ne znam da li ste imali priliku posjećivati konobe na moru, ali ako niste obavezno to uradite. Otići na more a ne jesti u konobi je kao da odete u Sarajevo a ne pojedete ćevape. Jednostavno hrana koja se služi u konobama je skoro uvijek domaća i jedina odgovara morskom ambijentu u potpunosti. Što se tiče konobe Galinac sve sam ispitala. Oni imaju pouzdane i kvalitetne, dugogodišnje dobavljače. Pršut koji tamo jedete je iz dalmatinske Zagore i reže se ručno. Servira se sa domaćim sirom, domaćim kruhom i čašom dalmatinskog vina.

Međutim, ono što je specifično je činjenica da je ova konoba jedna od rijetkih otvorenih kuhinja na Jadranu gdje se može vidjeti cijeli proces pripreme. Čak se često gosti fotografišu ispred ulaza u prostoriju sa gradelama. Ja nisam, nekako sam propustila taj detalj. Ali sam zato gledala kad su mi spremali salatu od rukole i kozica.

To je uvijek dobrodošlo predjelo prije glavnog ribljeg jela. Pripremaju je tako što svježu dalmatinsku rukolu operu, ocijede i serviraju kao podlogu na koju dodaju kozice prethodno upržene na tavi. Kozice su začinili sa solju i paprom, maslinovim uljem i par kapi limunovog soka.

Prvo su ih ohladili pa stavili na rukolu. Zatim na sve to naribaju parmezan i začine sa reduciranim balsamicom i medom.

Salata je bila jako ukusna, može komotno zamijeniti čitav obrok ako niste pretjerano gladni. A sama činjenica da sam gledala kako se priprema mi je dala osjećaj kao da sam učestvovala u tome. Lijep osjećaj.

J.T.

By | Published in: Vaše priče

Komentari

Trenutno nema komentara.

Ostavite komentar

DeLuxe WordPress Theme by ThemeShift