November 8, 2011

Riblja juha za one koji inače ne vole juhe

Riblja juha za one koji inače ne vole juheRiblja juha za one koji inače ne vole juhe

Znate kako je kad odete na godišnji odmor pa nazovete mamu? Bez obzira koliko vam je godina i koliko dugo živite samostalno ona će uvijek postavljati ista pitanja: kako si, jedeš li redovno, jedeš li juhu?Ta juha me proganja čitav život – nikad je nisam nešto posebno volila, čak naprotiv. Uživala sam u danima kad mama ne bi stigla da je napravi ili je ručak bio takav da uz njega juha nije dobro pasala.

“Jedem mama, jela sam i juhu, daj šta ti je, nije mi 12 godina?”, odgovaram mršteći se.

“Juhu moraš jesti, znaš da je ona najvažnija za organizam, bez nje ne može…”, počinje mama svoju pridiku koju znam napamet.

“Evo ješću je večeras poslaću ti MMS da vidiš”, odgovaram samo da prekinem priču.

I to veče u konobi muž me iznenađeno pogleda kad sam naručila riblju juhu. A posebno se smijao kad mu ispričah zašto sam to uradila.

“Ja ću uzeti samo zalogaj da se slikam a ti pojedi ostalo, može?”, ubjeđujem ga znajući da on obožava sve vrste juhe.

Pristao je ne naručivši porciju za sebe. I kad je konobar donio moj tanjir spremio se da me slika i mami pošalje “dokaz”.

Uzmem prvi zalogaj i ostanem bez teksta. Odličan ukus, nisam nešto tako ukusno nikad jela. Uzmem i sljedeći zalogaj a muž me gleda zbunjeno. Pogledam ga i kažem: “Dragi, naruči ti sebi još jednu porciju, ja ovu ne dam!”

Još uvijek me zeza zbog toga jer ovdje i dalje ne jedem juhu. Nije nijedna ni blizu one riblje u Galincu. A konobar mi je o juhi rekao sljedeće:“Od dnevno svježe ribe kuhamo riblji temeljac kome je preduslov za kvalitet upravo kvalitetna riba. Svježe povrće (kapula, paprika, peršin, bijeli luk, pomidor). Na laganoj vatri se kuha oko 140 minuta a potom procijedimo i očistimo meso od riblje kosti. U riblju juhu je dobro ubaciti i dnevno svježe jadranske školjke. Služi se najčešće prije posluženja ribljih specijaliteta”.

Ako vas put nanese u konobu “Galinac” nemojte je preskočiti. Bićete oduševljeni, vjerujte mi na riječ.

J.T.

By | Published in: Vaše priče

Komentari

Trenutno nema komentara.

Ostavite komentar

DeLuxe WordPress Theme by ThemeShift