October 18, 2011

Šta je tajna dobre peke u konobi Galinac?

Šta je tajna dobre peke u konobi Galinac?Šta je tajna dobre peke u konobi Galinac?

Sjećate se onih naših prijatelja zbog kojih smo išli u Makarsku? Sjećate. E, u toj posjeti smo dogovorili da jedan dan oni dođu kod nas. I oni su odabrali dan kad je mojoj prijateljici rođendan. I još su najavili da će povesti tri para zajedničkih prijatelja koji su tu u blizini da svi skupa proslavimo.Bila sam malo zabrinuta. Ok, ne dolaze meni lično ali sam se ,na neki način, osjećala kao domaćin. I dan ranije sam pričala sa osobljem u konobi koje mi je obećalo sve dodatno pripremiti – i mjesto, i neke ukrase, mala iznenađenja i sl. Stalno su ponavljali da se ne brinem, da će sve biti super i da samo dođemo da uživamo.

Šta ćemo jesti nisam znala ali mi je konobar rekao da je ono što svi najviše vole meso ispod peke.

“Koje meso”, pitam.

“Bilo koje, može teletina ili jagnjetina, a može i hobotnica”.

Nazovem prijateljicu i pitam je da li da možda naručim da se spremi peka jer je potrebno 90 minuta a sa pripremom 120 minuta pa da ne čekamo. Ispostavilo se da ona to baš voli i bila je oduševljena idejom.

Dok smo dogovarali sve za sutra konobar mi ispriča šta je tajna dobre peke: “Kvalitetno meso koje mi u konobi nabavljamo iz Zagore. Domaći krompir koji sami sijemo i proizvodimo u Imotskom jer brdski krompir ima poseban ukus.Treba znati da je jako bitno da sač (peka) bude veoma vruć a vatra umjerena prema količini mesa.Kod pripreme jagnjetine i teletine na ovaj način koristimo najviše teleća prsa u jagnjeću plećku i rebra“.

“A hobotnica? Ima li tu neka tajna?”, pitam.

“Naravno“, reče on.

“Tajna hobotnice je što svi znaju da ona zna biti tvrda. Naša nikad ne bude jer mi, nakon čišćenja, hobotnicu prvo propečemo na gradelama i tek onda je stavimo u tepsiju sa već začinjenim krompirima (sol i papar), bijelim lukom, kapulom, pomidorom, maslinovim uljem i grančicom ruzmarina. Uvijek ide i čaša dalmatinskog vina. U toku pečenja preporuka je da hobotnicu zalijemo maslinovim uljem i morem”.

More je očito jedan veoma važan sastojak u dalmatinskoj kuhinji, pomislih u sebi. Čak mi je palo na pamet da naspem nekoliko boca i poneem kući. A prijateljicin rođendan je protekao na najbolji mogući način. Činjenica, svi smo se toliko
najeli da sam mislila da do kraja odmora nećemo jesti više. Meso ispod peke, kao i hobotnica su bili fenomenalni.

J.T.

By | Published in: Vaše priče

Komentari

Trenutno nema komentara.

Ostavite komentar

DeLuxe WordPress Theme by ThemeShift