October 8, 2011

Kako vam se može desiti da ne nađete mjesto u konobi Galinac?

Kako vam se može desiti da ne nađete mjesto u konobi Galinac?Kako vam se može desiti da ne nađete mjesto u konobi Galinac?

Za vrijeme našeg boravka u Brelima skoro svako veče smo večerali u konobi Galinac. U suštini večera nam je bila jedini normalan i glavni obrok jer smo ostatak dana samo jeli voće na plaži. Kao pazimo na liniju, a uveče sve pokvarimo uživajući dalmatinskim specijalitetima.

Međutim, treći naš posjet konobi je skoro završio neuspješno. Zaputili smo se gore nešto kasnije nego prethodna dva puta i zatekli konobu skroz popunjenu.

Nema nijednog mjesta. Malo je falilo da se rasplačem jer sam već bila prilično gladna a nije mi se išlo nigdje drugo. Srećom, dok smo stajali i sa konobarom pričali o mogućim rješenjima “problema” (mislio je iznijeti neki rezervni sto i stolice), oslobodilo se jedno mjesto i spasilo nas.

Tad sam shvatila zašto su nam dali broj telefona i preporučili da rezervišemo na vrijeme. Od te večeri smo to stalno praktikovali.

A to veče smo odlučili sami sebe počastiti specijalitetom “škampi na buzaru”. Dešavalo mi se da to jedem i na kontinentu, ali sam shvatila da je sve što sam do tada jela bilo neuporedivo u odnosu na ove iz Galinca. Pitam gazdu u čemu je tajna ovako dobro spremljene buzare?

I on mi ispriča: “Taj na dobre buzare je u dobroj i kvalitetnoh školjki bez kojih ona ne može biti dobra. Za pripremu buzare treba imati kilo dobrih školjki. Očistiti ih, staviti u malo (2 dcl) vode i prokuhati. Kada se školjke prokuhaju na laganoj vatri prodinstamo kapulu. Kada se kapula užuti dodamo peršin i bijeli luk, upržimo par minuta i zalivamo sa dcl bijelog vina. Dodajemo sitno sjeckane pomidore. To kuhamo 15-ak minuta. Kada je skoro ukuhalo začinimo sa solju i paprom, dodamo riblji temeljac i prokuhane školjke koje kuhamo još par minuta. Na kraju zalijemo sa dcl mora (morske vode). Bijela je ista bez pomidora i kraći je postupak jer se ne stavlja kapula“.

Riječ po riječ gazda mi ispriča čitav recept. Čim je otišao zapisah ga misleći kako ću se do idućeg ljeta gostiti školjkama na buzaru spremljenim u vlastitoj izvedbi. Odustala sam nakon prvog pokušaja ne saznavši je li moje nisu tako ukusne zato što nemam morske vode ili je do školjki? A možda mi je Stipe namjerno preskočio odati neki najvažniji sastojak : )

J.T.

By | Published in: Vaše priče

Komentari

Trenutno nema komentara.

Ostavite komentar

DeLuxe WordPress Theme by ThemeShift